Layering the Boundaries Home Design Concept of Architecture

Flat roof with aperture processing and partition order, is main item of this home design concept. At first phase, architect design letter U building with courtyard in the middle of building mass. That courtyard processed became swimming pool and garden.

The architect also applied tropical principle, which is wide aperture so outer view can be catch better. Solid and void composition at building balanced with dynamic playful between vertical pole and horizontal roof, canopy and open veranda. After that, main building differentiated from services building with made entrance and open veranda that placed exactly in the middle of those two building.

With huge building mass, the architect designed fastener elements with have function as visual unity and mass interconnection. For example, length canopy unify garage, entrance until front terrace while one vertical surface wrapped with black stones and the backyard balanced transparent high void at the hook.

The unique concept is layering tha boundaries. The principe is architect arrange several layers ant aperture screen at out side of wide aperture to protected the house from sun light, all at once enable outer viewer to see inside of the house.

These architecture techniques seem at four divider surface arranged at the out side of family room on basefloor. First divider consist of bronze lath which processed became wave motif at one surface while second divider consist of phoenix trees lines. Third divider is lot fences, and the last one is processed trees in complex.

Architect also designs divider in other form, that is wooden lines and steel structure which divide upstairs open veranda and shaded the deck around swimming pool. Architect also made transition areas which have function to decrease room temperature.

Interior Concept

For interior design, first principe is public area like foyer and guest room separate from private area so it is not disturb daily activities. As the form, foyer designed became the beginning part of open veranda while guest room surrounded by wide window and doors so it gives impression that room inside embrace things surround it.

Second principe is living room, dining room, and kitchen became the heart of the house, places where dweller usually make activities. Because of that, gathering room is open designed, without partition wall, surrounded by window-doors glass, and oriented faces the swimming pool and garden on basefloor.

Window frame with from special aluminium (PVC-U) with full seal while the tempered glass made in three traps so can reduce noise from outside. Third principe is comfortable working room. Last concept is combine the colors, textures, and motif that bring cheerful in interior design. For example, earth tones colors, which appear nature motif from wood fiber and stones that used as building materials. Materials textures that used intent not matt like guest room that layered with red cooper slate stones with honed doff surface, so distinct outdoor nuance in this room. Unify with aluminium materials, made this room have modern architecture design. Designed by R+DA Architects.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>